In welke gevallen moet de kennisgeving BOPA zichtbaar zijn in het DSO?

Met de omgevingsvergunning voor de buitenplanse omgevingsplanactiviteit (bopa) kan vergunning worden verleend voor activiteiten die het omgevingsplan niet toestaat. Op die locatie mag en gebeurt dan iets anders dan wat iemand verwacht die het omgevingsplan in de DSO-viewer raadpleegt. Daarom is het wenselijk dat in de DSO-viewer zichtbaar is dat die afwijking is toegestaan.

Dat doe je door de kennisgeving van de verleende omgevingsvergunning voor een bopa op een speciale manier te publiceren. Die kennisgeving komt dan op officielebekendmakingen.nl én wordt getoond in de DSO-viewer. Dit is een voortzetting van hoe het op grond van de Wabo en de Wro werkte: voorheen werd de kennisgeving van een omgevingsvergunning die werd verleend met toepassing van artikel 2.12, eerste lid, aanhef en onder a, onder 3° Wabo, via ruimtelijkeplannen.nl getoond.

 

Verleende omgevingsvergunning bopa
Het is alleen relevant om zo’n kennisgeving in het DSO te kunnen zien als er daadwerkelijk iets anders mag dan wat het omgevingsplan bepaalt. Daarom moet alleen de kennisgeving van de verleende omgevingsvergunning voor de bopa in de DSO-viewer zichtbaar worden, en niet bijvoorbeeld de kennisgeving van de aanvraag van de vergunning, of van de weigering om omgevingsvergunning te verlenen.

De verplichting om een kennisgeving zo te publiceren dat hij tevens zichtbaar is in de DSO-viewer geldt alleen voor substantiële afwijkingen van het omgevingsplan. Hoe je de kennisgeving publiceert, is beschreven in het Toepassingsprofiel kennisgeving voor omgevingsvergunning buitenplanse omgevingsplanactiviteit.  Daarin staan ook de criteria waarmee je kunt bepalen of er sprake is van een substantiële afwijking, waarvoor de kennisgeving in de DSO-viewer ontsloten moet worden. Als niet aan die criteria wordt voldaan, dan publiceer je de kennisgeving met de reguliere methode via DROP (eventueel via je VTH-software).

 

Criteria ontsluiting kennisgeving in DSO-viewer
Samengevat zijn de criteria voor ontsluiting van de kennisgeving in de DSO-viewer:

  • Het is een kennisgeving van een verleende omgevingsvergunning bopa, en
  • Ten minste één van de activiteiten waarvoor de omgevingsvergunning wordt verleend is een voortdurende buitenplanse omgevingsplanactiviteit, waaraan geen termijn als bedoeld in artikel 5.36, eerste lid, Omgevingswet is verbonden, en
  • De voortdurende buitenplanse omgevingsplanactiviteit betreft:
    a. een omgevingsplanactiviteit bestaande uit het in stand houden van:
    - een of meer nieuw te bouwen hoofdgebouwen, en/of
    - een of meer andere bouwwerken buiten de bebouwde kom met een oppervlakte van meer dan 150 m2 of een hoogte van meer dan 40 m; en/of


    b. een omgevingsplanactiviteit, anders dan onder 1, die niet in overeenstemming is met een aan een locatie toegedeelde functie.
    Ook als de omgevingsvergunning wordt verleend voor meerdere activiteiten en maar één daarvan voldoet aan de criteria genoemd, moet de kennisgeving worden ontsloten in de DSO-viewer.

     

Overzicht kennisgeving en publicatiewijze
De volgende tabel geeft een overzicht van alle kennisgevingen die in de procedure van de omgevingsvergunning in het publicatieblad gepubliceerd moeten worden, welk DROP-formulier daarvoor gebruikt moet worden en of de kennisgeving in de DSO-viewer wordt getoond.

Kennisgeving vanDROP-formulierOntsluiting in DSO-viewer
Aanvraag omgevingsvergunningOmgevingsvergunning | aanvraagNee
Terinzagelegging ontwerpbesluit (alleen bij uitgebreide procedure)Omgevingsvergunning | afhandelingNee
Verleende omgevingsvergunning in die gevallen die aan de criteria voldoenOmgevingsvergunning | afhandeling met planafwijkingJa
Verleende omgevingsvergunning in die gevallen die niet aan de criteria voldoenOmgevingsvergunning | afhandelingNee
Weigering omgevingsvergunningOmgevingsvergunning | afhandelingNee

Let goed op dat je alleen de kennisgeving die voldoet aan de genoemde criteria en de tabel zo publiceert dat deze in de DSO-viewer wordt getoond. Je kunt een kennisgeving die ten onrechte in de viewer staat, namelijk niet zelf verwijderen. Dat kan alleen de beheerder van het stelsel. Zie daarvoor de voorlopige werkwijze die is beschreven in Paragraaf 2.5 van het TPOD.

Updates per e-mail ontvangen?