Leergang in navolging masterclasses instrumentarium omgevingsplan

In de afgelopen maanden is in een samenwerkingsverband tussen stedebouwkundig adviesbureaus (Kennislab), VNG, Aan de Slag en Geonovum gewerkt aan praktische handvaten die gemeentes helpen om “verder te kunnen” met urgente gebiedsontwikkelingen, die rond de inwerkingtredingsdatum spelen. Op 11 oktober zijn deze onderwerpen toegelicht in een reeks online masterclasses. Als vervolg en verdieping daarop is nu een leergang opgezet die wordt verzorgd door de stedebouwkundig adviesbureaus in samenwerking met de VNG, Aan de Slag en Geonovum.


De ontwikkelde handvaten bestaan uit praktische voorbeeld-regelsets, een routekaart waarmee je kunt bepalen welk instrument je wanneer inzet, praktische toelichtingen op onderwerpen als het gebruik van TAM IMRO en de BOPA, hoe je welke annotaties het best kunt toepassen en wat het effect daarvan is, de structuur van je omgevingsplan en het gebruik van instrumenten zoals projectbesluit, voorbereidingsbesluit en reactieve interventie.


Leergang
In de leergang wordt dieper op deze onderwerpen ingegaan. De leergang bestaat in totaal uit vijf modules, waarvan de eerste (de basis) verplicht is en de overige naar behoefte kunnen worden afgenomen. De modules worden vanaf januari ingepland in het hele land en zijn voor zowel mensen bij de gemeentes als medewerkers van de adviesbureaus interessant door de praktische perspectieven geboden worden rondom het omgevingsplan. Geonovum verzorgt de module waarin de ins en outs van het praktisch annoteren worden behandeld.
Meer informatie over de leergang vind je op de website van de BNSP.

Vervolg op voorbeeld-regelsets
Naast deze leergang zorgen we ook nog voor een vervolg op de voorbeeld-regelsets en de annotaties daarvan. In de komende maanden zorgen we dat de drie regelsets geheel volgens onze aanbevelingen geannoteerd zijn, dat we een lijstje opleveren met de gouden regels van annoteren voor ieders gemak, en dat die drie regelsets natuurlijk in de DSO-demo-omgeving beschikbaar komen en blijven.

 

Updates per e-mail ontvangen?